Pesäpallo on Suomesta lähtöisin oleva mailapeli, jossa kaksi joukkuetta pelaavat kerrallaan vastakkain. Pelin kehittäjä Lauri Pihkala otti mallia Suomessa pelatusta kuningaspallosta ja amerikkalaisesta baseballista. Nämä kaksi yhdistämällä syntyi suomalainen pesäpallo, jonka ensimmäinen ottelu pelattiin jo vuonna 1920. Siitä lähtien peli on onnistunut kasvattamaan suosiotaan ja se on yhä tänä päivänä yksi Suomen seuratuimmista peleistä. Suomen lisäksi lajia harrastetaan tänä päivänä joissakin maissa, joissa asuu runsaasti suomalaisia. Hyviä esimerkkejä tällaisista maista ovat Ruotsi ja Australia.
Suomessa []pesäpallon pääsarjat ovat Naisten Superpesis ja Miesten Superpesis. Näiden pääsarjojen lisäksi Suomessa kilpaillaan alemmilla sarjatasoilla, kuten Ykköspesiksessä. Pesäpallon saralla on järjestetty jopa maailmancup. Se on järjestetty yhteensä yhdeksän kertaa ja Suomi on voittanut jokaisella kerralla.
Pesäpallon säännöt
Pesäpallo-ottelun kesto on kaksi kertaa neljä vuoroparia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ottelussa on kaksi jaksoa. Molempien jaksojen aikana kummallakin joukkueella on neljä vuoroa sisällä, eli lyömässä. Jos jaksot menevät tasan joukkueille, mennään supervuoropariin. Siinä ratkaistaan ottelun voittaja. Jos supervuoroparissakaan ei kuitenkaan synny ratkaisevaa eroa, on vuorossa kotiutuskilpailu. Siinä etenijät lähtevät vuorollaan kolmospesältä ja lyöjät pyrkivät saamaan etenijän kotiin.
Ottelun alussa molempien joukkueiden kapteenit suorittavat tuomarin kanssa hutunkeiton. Käytännössä se tapahtuu siten, että kotijoukkueen kapteeni ottaa pesäpallomailan ja heittää sen tuomarille. Se kohta, josta tuomari ottaa kiinni, on hutunkeiton aloituskohta. Sen jälkeen vierasjoukkueen kapteeni puristaa nyrkkinsä mailan ympärille. Seuraavana vuorossa on kotijoukkueen kapteeni. Tätä jatkuu niin kauan, kunnes mailan pää on saavutettu. Se kapteeni, jonka käsi jää viimeisenä pitelemään mailaa, voittaa hutunkeiton ja saa päättää, aloittaako oma joukkue sisä- vai ulkovuorosta. Roolit vaihtuvat automaattisesti toisella jaksolla. Joukkue, joka aloittaa ensimmäisen jakson sisältä, aloittaa toisen jakson ulkoa.
Kuinka peli etenee?
Pesäpallo-ottelun sisävuorossa oleva joukkue aloittaa lyömään pelaajien numerojärjestyksen mukaisesti. Pelaajia saa halutessaan jättää välistä, mutta pitää muistaa, että joukkue ei saa mennä toista lyöntikierrosta, mikäli se ei ole tehnyt vähintään kahta juoksua yhdessä vuorossa. Jokaisella pelaajalla on kolme lyöntiyritystä. Etenijät pyrkivät ensin ykköspesälle, sitten kakkospesälle ja viimeiseksi kolmospesälle. Kun etenijä on kolmospesällä, on aika pyrkiä saamaan etenijä kotiin. Tällöin kotiutuksessa käytetään monesti niin sanottuja lyöjäjokereita, jotka ovat erikoistuneet kotiutuksiin ja jopa läpilyönteihin. Läpilyönnillä tarkoitetaan siis sitä, että lyöjä lyö pallon läpi koko kentästä, jolloin hän parhaimmillaan ehtii kiertää kunnarin. Kunnarista saa yhden juoksun silloin, kun lyöjä on onnistunut kiertämään kentän aina kolmospesälle asti.
Ulkokentällä olevan joukkueen tärkein tehtävä on pyrkiä polttamaan etenijöitä. Kolmella palolla vuoro vaihtuu. Polttaminen tapahtuu siten, että joku ulkovuorossa olevan joukkueen jäsenistä heittää pallon jollekin pesistä ennen kuin etenijä ehtii sinne. Myös lukkari, eli ulkovuorossa olevan joukkueen syöttäjä, voi syöttää tahallaan väärän, jolloin etenijä saattaa reagoida lähtemällä etenemään. Näin lukkari voi ottaa helpon palon etenijästä. Tässä tuleekin hyvin esille se, kuinka taktinen peli pesäpallo oikeastaan onkaan. Jo hyvän pelisilmän avulla voi saavuttaa loistavia tuloksia.
Yhdestä juoksusta saa siis yhden pisteen tulostaululle. Se joukkue, jolla on enemmän pisteitä neljän vuoroparin jälkeen, voittaa jakson. Jos molemmat joukkueista päätyvät samoihin pisteisiin, ei kummallekaan jaeta jaksovoittoa. Joskus ottelun voitto voidaan ratkaista vasta supervuoroparissa tai kotiutuskilpailussa. Supervuoropari pelataan muuten samalla taktiikalla kuin tavallinen vuoropari, mutta siinä molemmat käyvät sisällä vain kerran. Kotiutuskilpailussa joukkueet saavat päättää etenijät ja lyöjät. Alkuun molemmilla joukkueilla on viisi etenijää ja viisi lyöjää, jotka pyrkivät kotiuttamaan etenijät. Jos viiden lyöntivuoron aikana ei saada eroa joukkueiden välille, mennään lyöntivuoroja pareittain. Jos toinen joukkue tekee juoksun, mutta toinen ei, koko ottelu ratkeaa.
Pesäpallossa tarvittavat välineet
Pesäpallo on siitä hyvä laji, että se sopii lähes kaikille. Pesäpallossa ei tarvita kalliita varusteita, vaan maila, kengät, kypärä ja räpylä riittävät oikein hyvin. Jos pesäpalloa pelataan joukkueessa, tulee silloin hankkia myös peliasu. Peliasu on yleensä joukkueen kustantama, sillä kaikilla joukkueen pelaajille tulee olla samanlaiset peliasut. Peliasut on varustettu syöksysuojilla, sillä pesäpalloa pelatessaan etenijät joutuvat monesti syöksymään varsinkin tiukoissa tilanteissa.